Blogg

Regnskapsføreren – viktigere enn noen gang

Regnskapsføreren – viktigere enn noen gang

Publisert 10.09.2016

Blogg

Regnskapsføreren – viktigere enn noen gang

Regnskapsføreren – viktigere enn noen gang

Publisert 10.09.2016

En regnskapsfører har stor forvaltnings-kompetanse – både når det gjelder å styre og dokumentere mennesker og kapital – noe som etter advokatens mening er ytterst verdifullt.

Tung fagkompetanse blir aldri umoderne

Noen mener at stadig bedre, automatiserende IT-systemer gjør kundeforholdene anonyme, kundene illojale og flyktige. At vi derfor må bli flinkere til «å bygge relasjoner.» Men stemmer dette? Vi spurte forretningsadvokat Harald Strandenæs. Han var ikke enig.

– Nei, slik er det selvfølgelig ikke. Åpenbart har mange et stykke å gå for å markedstilpasse seg, men jeg tror at mange i lett oppskremt iver etter endring glemmer å spørre seg hva de faktisk kan. Ikke minst hva de kan så godt at andre er villige til å betale for det, sier Strandenæs, som kjenner regnskaps- og revisjonsbransjen svært godt etter et langt liv som forretningsadvokat med skattespesialisering.

Fagkompetanse bygger tillit

Strandenæs trekker fram et eksempel fra en annen bransje Når han skal ha service – eller et oljeskift – på veteranbilen sin, bruker han alltid det samme verkstedet.

– Det gjør jeg utelukkende fordi de som jobber der elsker bilen min. De enser meg knapt når jeg kommer, men kaster seg over klenodiet. Hadde de begynt å smiske seg inn med glatt salgs-prat hadde jeg blitt skeptisk. Jeg er der for å få service på bilen, ikke for å bli forstått. Punktum. Jeg forventer ikke at en bilmekaniker er et relasjons-geni. Det er folk som KAN jobben sin som er sjarmerende. Bare fagkompetanse bygger varige relasjoner, sier Strandenæs.

Regnskapsføreren viktigere enn noen gang

At bransjen er i en enorm omstilling stikker Strandenæs ikke under en stol. Store endringer har inntruffet de siste årene, og større skal komme. Ja, stadig mer sofistikerte systemer lar kundene føre sine bøker, men dette gjør ikke rollen som regnskapsfører overflødig. Tvert i mot. En regnskapsfører har stor forvaltnings-kompetanse – både når det gjelder å styre og dokumentere mennesker og kapital – noe som etter advokatens mening er ytterst verdifullt.

– Jeg tror mange regnskapskontorer og regnskapsførere nå gjør klokt i å ta et skritt tilbake, puste med maven og stille seg spørsmålet; hva er det jeg kan? Hva er min kompetanse? Hva er det egentlig vi lever av? Selv om deler av prosessen blir automatisert, vil det alltid være behov for den som forstår de komplekse operasjonene, den som vet hvordan man skal håndtere alt fra ansettelsesforhold og leasing-avtaler til salg av et samlet varelager og innkjøp av bygg i eget selskap. Og – ikke minst – kunne se konsekvensene av handlingene på kort og lang sikt, sier Strandenæs.

Kritisk å velge riktig

Gjort riktig tror advokaten at dagens digitale, skybaserte løsninger faktisk kan føre til at du kommer tettere på kundene dine. At du kan gi bedre råd i sanntid og på en helt annen måte ta i bruk din kompetanse. Gjerne direkte inn mot kunden slik at vedkommende kan bruke din erfaring og kunnskap som et aktivt styringsverktøy. Det er imidlertid mange systemer der ute. Hvilket du velger er ikke likegyldig.

– Hvis du hjelper kunden med å velge et sky-basert system, bør du passe på at du anbefaler et system som er skalerbart og tar høyde for de ulike rollene i regnskapsarbeidet. Et system hvor det er plass til fagfolk. Et som fremmer regnskapsfører-rollen, minsker avstanden og gjør det enklere å samarbeide. Det du trenger er et verktøy for samhandling, felles innsikt og kontroll. Vi har arbeidet med avtalestruktur og ansvar innenfor skybaserte systemer og det er tydelig for meg at ikke alle leverandører ser for seg en fremtid der det er plass til eksterne regnskapsførere, sier Strandenæs.

Få betalt for jobben du gjør

Strandenæs er av den oppfatning at det å jobbe med sky-baserte systemer er en stor fordel for alle. Alle operasjoner – fra digital bilagshåndtering til sofistikerte avdelings-rapporter med et tastetrykk – gir en langt mer transparent virkelighet. En virkelighet hvor det blir veldig enkelt å se hvem som gjør hva. Dette er noe den kloke regnskapsfører bør bruke til sin fordel.

– Det er en utfordring i alle bransjer å faktisk klare å ta seg betalt for de timene man legger ned. Med et sky-basert system går det ikke lenger an å gjemme seg bort. For deg som er flittig og besitter spisskompetanse, vil det bli vesentlig lettere å fakturere for jobben du gjør. Rett og slett fordi den blir mer synlig. Jeg ser ikke bort fra at om 10-15 år har en regnskapsfører en vesentlig høyere timepris enn en uerfaren advokat, avslutter Strandenæs.

Foto Bianca Emilia Fjellstad

Befriende enkelt regnskapssystem