Blogg

Mindre tid på regnskap gir mer tid til gårdsdrift

Mindre tid på regnskap gir mer tid til gårdsdrift

Publisert 04.03.2024

Blogg

Mindre tid på regnskap gir mer tid til gårdsdrift

Mindre tid på regnskap gir mer tid til gårdsdrift

Publisert 04.03.2024

Har melkebonden Ole Tronn flere timer i døgnet enn resten av oss? Med PowerOffice kan han gjøre regnskapsarbeidet mellom foring og melking, og spare tid både på gårdsdriften og kontoret.

Idyllisk til i vakre Vågå finner du Sandbu Gard. Her møter vi melkebonden Ole Tronn Anderssen, som i tillegg til å drive familiegården er statsautorisert regnskapsfører og jobber deltid i Snøhetta Regnskap i Vågå. Som om ikke det var nok, har han også tvillinger på 3 år og lever et travelt småbarnsliv på fritiden.

Ole Tronn har brukt PowerOffice i to år gjennom jobben sin som regnskapsfører i Snøhetta Regnskap, og på denne måten blitt godt kjent med regnskapssystemet. Da PowerOffice like før årsskiftet lanserte landbruksfunksjonalitet var han ikke i tvil. Regnskapet til hans egen gård skulle føres i PowerOffice fra 1.1.2024. Det har han ikke angret på. Oppstarten har gått både kjapt og smertefritt.

Det har blitt en mye enklere hverdag fordi jeg kan gjøre alt når det passer meg. Før måtte jeg ned på kontoret og inn på server. Nå kan jeg bare åpne telefonen eller PC-en hvor som helst.

PowerOffice er tilgjengelig uansett hvor han befinner seg. I ledige stunder kan han ta frem appen på telefonen og gjøre unna litt arbeid. Sammen med kone, foreldre og en fulltidsansatt driver han Sandbu Gard og har til tider mye å holde styr på.

- Appen bruker jeg til å skrive timer og laste opp kvitteringer, utlegg og egentlig det meste. Foreldrene mine på snart 70 år får også til å bruke appen, så det er en fordel.

Ole Tronn utnytter ledige stunder mellom traktorkjøring og melking til å holde løpende kontroll på regnskapet.

Enklere å være ajour med regnskapet

Det hender ofte at Ole Tronn utnytter ledig tid til å gjøre unna litt løpende regnskapsarbeid. Har han tatt multitasking til et nytt nivå?

- Jeg satt og passet møkkpumpa en dag, og betalte fakturaer og førte noen bilag i PowerOffice i samme slengen. Det kan være ganske ensporet å passe en slik pumpe, for du har bare ansvar for at ting flyter, så da gjør det jo ingenting om du gjør noe fornuftig mens du passer på.

Sandbu Gard en moderne gård hvor mange av oppgavene både digitaliseres og effektiviseres. Her viser han oss en helautomatisk melkemaskin hvor kuene kan gå inn selv når de vil melkes. Roboten tar seg av melkingen mens kyrne kan forsyne seg med kraftfor. Ganske snedig!

Ole Tronn er opptatt av hvordan ting kan gjøres enklere og mer effektivt, både som bonde og regnskapsfører. Tidligere måtte han ofte prioritere kundene han hadde ansvar for i jobben som regnskapsfører, fremfor sitt eget regnskap. Men når han kunne ta i bruk PowerOffice også på egen gård, ble hverdagen en helt annen.

Før kom mitt eget regnskap alltid i siste rekke. Nå er alt ajour hele tiden, og jeg har en helt annen oversikt.

Han kan varmt anbefale andre bønder å ta landbruksregnskapet sitt over i PowerOffice.


- Jeg sier til mine bransjekolleger at de må mase på regnskapsføreren sin for å bli digitalisert og få regnskap som er ajour hver dag. Du får større nytte av et oppdatert regnskap som beslutningsgrunnlag, i stedet for et som ofte sier noe om tilstanden over et år tilbake i tid. Det er ikke noe verre å gå inn i PowerOffice enn å gå inn i nettbanken.

Snøhetta Regnskap starter nå jobben med å ta flere av sine landbrukskunder over i PowerOffice, og med førstehåndserfaringen til Ole Tronn er de klare for å ta imot flere landbrukskunder slik at også de kan få en enklere og mer effektiv hverdag på gården.

Daglig leder i Snøhetta Regnskap, avd. Otta og Vågå, Kristin Hansen Grothe, ser på det som en stor fordel at Ole Tronn har testet løsningen på egen drift:

- Det gir oss et fortrinn av å være oppdatert før vi skal ta det i bruk på kunder. Du stiller også sterkere på rådgivningsbiten på hva slags program kunden skal velge da du kan fortelle om egne erfaringer og de ulike mulighetene hvert enkelt program har å tilby.

Enkelt å komme i gang

Ole Tronn trekker frem at en av de store styrkene til systemet er at det er enkelt å finne frem og har et brukervennlig grensesnitt som er tilrettelagt for oversikt og kontroll.

I PowerOffice er alt gjort på to sekunder. Som regnskapsfører ser vi ofte at kunden har en helt annen interesse for regnskapet når de har muligheten til å følge med selv og at de faktisk finner frem på en enkel måte.

Så når muligheten for å føre landbruksregnskap endelig kom var han klar. Med god erfaring fra egne kunder ville han selvsagt også føre sitt eget regnskap i PowerOffice. Ole Tronn forteller at det var enkelt å flytte landbruksregnskapet sitt mellom systemene.


- Selve jobben med å bytte system tok i underkant av en time. Så brukte jeg kanskje en time i forkant på å forberede meg med å lese hjelpeartikler. Men alt i alt en kjapp og enkel prosess.

Mindre tid inne på kontoret gir mer tid til gårdsdrift og kyrne. På Sandbu Gard er det tilrettelagt for at kyrne skal ha det bra og er en moderne gård i idylliske omgivelser. Sandbu gård har kvote til å levere 560 000 liter melk i året, som må kunne anses som en betydelig mengde.

Har alle funksjoner du trenger

PowerOffice er integrert mot landbrukets dataflyt og dette synes Ole Tronn fungerer helt strålende. Systemet har i tillegg kontoplan med landbruksavdelinger, mengderapport og alt man trenger av funksjoner for å kunne føre landbruksregnskap.

Foreløpig savner jeg ingen funksjoner knyttet til landbruksregnskapet. Jeg synes ting flyter veldig bra!

Det er liten tvil om at Ole Tronn er fornøyd med å ha fått sitt eget landbruksregnskap over til PowerOffice, og han anbefaler andre bønder å gjøre det samme.

Kan vi si at Ole Tronn blitt en mer “frittgående bonde” etter at han tok i bruk PowerOffice på egen gård?

- Det har jeg absolutt blitt! Jeg er veldig lite bundet til kontoret. Jeg trenger bare en skjerm og da har jeg tilgang til alt hele tiden.

Befriende enkelt regnskapssystem